Willy Opsomer en Annie zijn steeds van de partij op onze degustatieavonden, hieronder vind je het verslag dat Willy heeft opgetekend, geniet ervan!

kop achel

Zaterdag 2 december 2017. Naar ondertussen jaarlijkse gewoonte werd er weer trappist geproefd in onze zaal “Ons Vermaak”. Dit jaar was de trappist van Achel aan de beurt.

Noël was de moderator van dienst en wist ons weer te boeien met een mooie powerpointvoostelling betreffende het leven van de paters in de Sint-Benedictusabdij van Achel, beter bekend als de “Achelse Kluis”. 
Deze abdij bevindt zich op de grens tussen Noord-Brabant (Nederland) en Noord-Limburg (Belgie), gelegen in een ruim natuurgebied van akkers, bossen en heide.
De plek is al eeuwenlang een oord van gebed en spiritualiteit, en blijft ook vandaag een aantrekkingspool voor mensen die op zoek zijn naar rust en verinnerlijking.

De brouwerij

Achel Trappist

Het bier is één van de trappistenbieren met het ATP-logo.
Het voldoet aan de eisen dat het binnen de muren van een trappistenabdij wordt gebrouwen door de monniken zelf of onder hun toezicht, dat de brouwerij behoort tot de abdij, en dat de opbrengst bestemd is voor het leven in de abdij. 
Het was in 1914 dat voor het laatst bier werd gebrouwen in de Achelse Kluis. De reden hiervoor was dat de abdij werd bezet door de Duitse bezetters en deels werd ontmanteld voor het koper. In 1998 is de traditie hersteld.
De brouwerij is niet te bezoeken. Maar vanuit de gezellige herberg heeft men zicht op de brouwketels. 

Achel Trappist wordt gebrouwen in 2 sterktes: 8% en 9,5%.

  • De 8% (bruin en blond) wordt gebotteld in flesjes van 33 cl. 
    Zij zijn te koop in de herberg en de voedingswinkel van de Kluis en in de handel.
  • De 9,5% (bruin en blond) wordt gebotteld in flessen van 75 cl. 
    Het blonde bier is enkel te koop in de herberg en de voedingswinkel van de Kluis.
    Het bruine bier is te koop in de herberg en de voedingswinkel van de Kluis en in de handel.

Speciaal voor de herberg van de Kluis wordt er een kleine hoeveelheid van (bruin en blond) gebrouwen. Dit bier is gelijk aan de 5%, maar dan zonder nagisting. Het wordt geschonken vanuit het vat.

De zaal was weeral goed gevuld met een 120-tal levensgenieters die allen genoten van het ganse gebeuren.
In afwachting met de proeverij te beginnen konden we reeds genieten van een trappist, te kiezen uit een overgroot aanbod (22 stuks) van trappisten.

Als eerste te proeven trappist werd ons de Bruin Achel aangeboden.
Na dit proeven werd ons door Rudy en Roos een bondige en zeer interessante uiteenzetting gedaan betreffende het maken van kaas in de coöperatieve kaasmakerij van “Het Hinkelspel”. De aangeboden kazen werden door iedereen gesmaakt en gewaardeerd.

Aansluitend werd ons de blonde Achel + extra kaas aangeboden.
Ondertussen werd er rondgegaan met tombolaloten waarvan de opbrengst zal bezorgd worden aan “De Sperwer”, een vergunde zorgaanbieder voor volwassenen met een beperking die ondersteuning vragen op gebied van werken, wonen en/of vrije tijd.
Het was weer een prachtige prijzentafel. De eerste prijs, een tapvat, werd gewonnen door Willy Van Bouchaute.

Gezellig onder elkaar werd nadien nog menig trappist gedronken en de dansbenen van sommigen kwamen weer in beweging. ’t Was weer feest tot in de late uurtjes.
Moe en voldaan keerde iedereen huiswaarts en de paterkes genoten nog eens na. Alweer een geslaagde avond.

Dank u Willy voor het mooie relaas!

We kunnen met plezier melden dat we een cheque ter waarde van 450 EURO kunnen overmaken aan “De Sperwer”, bedankt aan iedereen die hieraan heeft meegeholpen door massaal tombolaloten te kopen.

De afterparty heeft geduurd tot 6uur ’s morgens, dan gingen de lichten uit en bij sommigen was het licht al uit  ?

Uit naam van onze trappistenclub wil ik iedereen weeral bedanken voor een geslaagde avond en een speciale dank aan Rudy en Roos van Het Hinkelspel die een mooie bijdrage hebben geleverd aan een mooie avond! MERCI

rr

sponsors

7,049 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *